pondělí 27. ledna 2014

Step-up! trénink

za náma náš slavný bilboard!



Máme za sebou první trénink Syncra v Chorvatsku, kterého jsme se my všichni EVSeři účastnili. Myslím, že už všichni víte, co Syncro dělá, ale pro jistotu znovu upřesňuju, ať to dává smysl. Tréninky jsou na téma osobnostního rozvoje, podle specifické metody, kterou vyvinul jeden pán v jižní Africe, potom ji převzali v Holandsku a od tam se začala šířit dál v Evropě, mimo jiné i do Chorvatska, kde se do organizace těhle tréninků pustili Maja s Jurou. Tréninky jsou dva, First Step/Basic Training, základní trénink, který se věnuje tomu, jak vnímáme realitu a jak s ní pracujeme a Next Step/Advanced Training, který navazuje na Basic a je hlavně o vztahu sama se sebou, rolích, které v životě hrajeme a o tom, co pro nás funguje a co ne (je to srozumitelné? Pořád mi dělá problém to nějak jednoduše definovat). Někdy jsou tréninky dělané jako nezávislé, kdy se může přihlásit kdokoliv, ale musí si to i zaplatit, někdy jsou dělané v rámci Mládeže v akci, čímž pádem jsou náklady z velké části pokryté.
To je i případ Step-up! projektu, Basic Trainingu doplněného o téma tance a střetu moderního a tradičního. Trénink byl určený pro účastníky z Polska, Maďarska, Rumunska, Turecka, Španělska a Chorvatska. Takže docela slušná směska, opepřená faktem, že polovina turecké a španělské skupiny neuměla anglicky prakticky ani slovo! Ale poradili jsme si, překladem, rukama nohama, chabou španělštinou, atd.
Jak takový trénink vypadá? Nebudu vám popisovat jednotlivé aktivity, to nemá moc cenu a taky to nechci prozrazovat, spíš vám doporučím, ať na nějaký jedete sami a zažijete si to, protože to fakt stojí za to! Jenom zhruba, projekt byl čtrnáctidenní, což je poměrně dost dlouhé. Prvních pět dnů je věnovaných části osobnostního rozvoje, jsou položené základy toho, na čem Synergy staví a co chceme účastníkům předat, skrz různé aktivity, diskuze, atd. Potom byla taneční a workshopová část, kterou měli na starost sami účastníci (a připravili skvělé věci!). Dál chystali taneční představení, které potom prezentovali v kulturním domě v Bjelovaru, což je město, kde jsme projekt původně měli mít. A protože Syncro dělá věci jenom ve velkém a obzvlášť pokud má na starost koordinaci Tanja, byly v rámci představení domluvené další folklórní skupiny, jedna taneční a jedna hudební, celé to mělo celkem mega propagaci (i bilboard jsme měli!) a taky pozvaná média, které k našemu překvapení opravdu dorazila. Takže účastníci dávali rozhovory pro televizi, o tréninku vyšlo několik článků na různých webech, v novinách, v rádiu taky cosi myslím bylo, no Národní agentura, která má projekty na starost a hodnotí visibilitu bude mit určitě radost!
Jeden z článků a fotky tu, pro ty, které by to zajímalo: http://www.nula43.hr/vijest/pola-europe-u-bjelovaru/
A možná si říkáte proč takové haló kvůli nějakému amatérskému vystoupení? Jednak je to samozřejmě dobré promo, ale jednak to vnímám jako docenění práce účastníků, kteří, přestože měli na připravu svého představení jenom jeden den, připravili úplně skvělou věc!
Znovu jsem se přesvědčila, že nic není nemožné: )

závěr vystoupení, skvělá Mutlu z Turecka

S Dori jsme byly v týmu, protože jsme tenhle trénink už absolvovaly, Alex a Veronika byli jako účastníci. Pro mě to byla úplně nová zkušenost, naprosto odlišná od zážitkovek, táborů a teambuildingů, které jsem kdy organizovala. Tenhle trénink není o plánovaní programu, aktivity jsou dané a většinou je vede hlavní trenér, ale je to hodně o precizní připravenosti všeho, do detailů, o způsobu komunikace s účastníky, atd. První dny byly opravdu nabité, program od rána do noci a ve chvílích kdy mají účastnící pauzu, tým chystá věci na další aktivity, takže jsem měla pocit, že ani jít na záchod nemám čas: ) Tým asistuje, ale aktivit se přímo neúčastní, což je taky něco úplně jiného než jsem zvyklá. Trochu jsem se bála, že to bude nuda, ale naopak. Celé to pozorovat bylo neuvěřitelně zajímavé a prožitkově silné, což jsem naprosto nečekala. Celkově my tyhle věci hrozně dávají smysl a přijdou mi použitelný v reálným životě, což je skvělý. A je supr pozorovat účastníky, co si z programu berou, jak reagujou, jak se postupně odhodlávají pouštět se do věcí a tak. No jsem zase úplně nadšená, jak jinak: )


3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Neskutečné, srší z celého článku i z tebe spousta pozitivního nadšení a energie! Úplně nakažlivé a motivující se o podobné věci taky zajímat!:) Vypadá to mooc dobře a je super, že takové programy existují a věnuje se jim pozornost. J.

mum řekl(a)...

S chutí jsem si přečetla článek z odkazu. Docela tomu jde rozumět, ale hlavně z fotek čiší spokojenost účastníků, a to je nejdůležitější.

Anonymní řekl(a)...

Já musím veřejně napsat a taky nabudit čtenáře, že jsem byla a chci jet znovu :-) Dalka

Okomentovat